OPG Prijava

Na PlantOn platformi, možeš uzgajati vrtove za druge, a PlantOn će ti ponuditi fiksni mjesečni iznos za uzgoj povrća na tvojoj zemlji u sklopu određenih paketa. Ti odlučuješ što ćeš uzgajati i kako, dok kupac bira pakete koji mu najviše odgovaraju. Kada kupac zakupi tvoj paket, ti se brineš o cijelom uzgoju i šalješ mu urod iz vrta putem kurirske službe ili ga dostavljaš samostalno.

Prijavi svoj OPG

Mjesečna primanja

Isplata na mjesečnoj bazi zajamčena ugovorom tijekom cijele godine, odnosno za vrijeme trajanja ugovora.

Veća zarada

Ne moraš brinuti o cijenama na tržišu, nego samostalno odredi cijenu svojeg rada za svaki paket koji nudiš.

Manji troškovi

Ne moraš se zaduživati jer ti isplaćujemo rad od samog poćetka uzgoja, a unaprijed ćeš znati i koliko vrtova moraš obrađivati.

Platforma za Tvoj OPG

Povećaj svoju prodaju preko PlantOn platforme

Sustav za sve

Vođeni težnjom za uistinu zdravom hranom i željom za očuvanjem poljoprivrednika​, osmislili smo sustav koji će i malim proizvođačima hrane omogućiti značajnu zaradu te će biti neovisan o trgovačkim lancima ili prekupcima.

Fiksna primanja

PlantOn ti osigurava fiksna mjesečna primanja u iznosu koji daleko nadmašuje primanja tradicionalnim uzgojem. U PlantOnu ne plaćamo plodove, nego tvoje znanje, uzgoj i brigu o vrtu, a svi plodovi pripadaju kupcu. Time uvelike poboljšavamo kvalitetu proizvoda kupcu koji je to spreman platiti.

Novi način prodaje proizvoda

PlantOn pruža jedinstvenu priliku proizvođačima da smanje svoje brige i obaveze, budući da mogu prilagođavati proizvodnju potražnji na tržištu. Plasman je osiguran u trenutku kada kupac zakupi paket, a proizvočačima je jedina obaveza da se što bolje potrude oko uzgoja. Ne moraju se brinuti ni o dostavi, jer je dostava osigurana putem naše aplikacije i kurirske službe.

Ponudi svoje kulture preko PlantOn platforme

Baviš se uzgojem povrća?
Prijavi svoj OPG

Prijava

Imate li dodatnih pitanja

Pogledajte odgovore na često postavljana pitanja

PlantOn je platforma koja povezuje kupce i proizvođače tako što kupcima omogućuje da "zakupuju" zemlju od proizvođača koji za njih uzgajaju povrće na svojoj zemlji. Kupci ne plaćaju proizvode, već samo uslugu cjelokupnog uzgoja, a svi plodovi su za njih besplatni. Kupci mogu putem naše mobilne aplikacije pratiti stanje "svog" vrta, gledati fotografije i video snimke vrta uživo te komunicirati s proizvođačima putem poruka. Napominjemo da kupci ne "zakupuju" stvarnu zemlju, već samo rezerviraju određenu parcelu kod proizvođača na kojoj će uzgajati povrće i šaljati plodove kupcu na kućnu adresu. U slučaju plasteničkog uzgoja, kupci dobivaju određenu količinu povrća, jer je podjela na parcele teška za provedbu.

PlantOn nudi fiksne mjesečne iznose tijekom cijele godine, a njihov iznos ovisi o cijeni pojedinačnog paketa koju odredi proizvođač i broju prodanih paketa. Na primjer, ako je cijena paketa od 500 kn mjesečno, a prodano je 10 paketa, proizvođaču će se isplaćivati 5000 kn mjesečno tijekom 12 mjeseci. Ne možemo garantirati da će svi paketi biti prodani, a moguće je da niti jedan paket ne bude prodan. Sve ovisi o tome koliko kupaca odluči za ponuđeni paket. U PlantOn sustavu, ne morate se brinuti o cijeni povrća niti o tome da urod bude uvijek velik, jer to nije prioritet. Prioritet je kvaliteta uzgoja i plodova te da se plodovi isporuče zreli i svježi. Ne morate brinuti niti o dostavi ukoliko ju ne želite sami obavljati, jer proizvođačima PlantOn pruža digitalizaciju i jednostavniji način dostave putem mobilne aplikacije. Dovoljno je odabrati kada je povrće spremno za dostavu i pripremiti pakete za dostavu onim kupcima koji žele da im se povrće dostavi. Prednost ulaska u PlantOn je i ta da mi ulažemo sredstva i vršimo promidžbu Vaših paketa kako bismo ih prodali što je moguće više. Brojne su prednosti ulaska u našu platformu, a najbolje od svega je da Vas to ne košta ništa.

Proizvođač je dužan obraditi i pripremiti tlo za uzgoj povrća. Uzgoj se obavlja na parcelam, odnosno poljima, veličine 20 m2 ili 40 m2 brutto, što znači da su u površinu uključeni i pristupni putovi. Iznimka su plastenici i staklenici gdje nije praktično raditi male parcele, nego se paket može definirati po ukupnoj količini povrća koja će biti dostavljena kupcu tijekom cijele sezone uzgoja. Proizvođač je dužan brinuti o usjevima, što podrazumijeva sjetvu, zalijevanje, obradu, kopanje, berbu, zaštitu od insekata, štetočina, korova, glodavaca i svega drugog što je potrebno za uzgoj kvalitetnih proizvoda te pakiranje i slanje samih proizvoda. Proizvodi se, ako su zreli, šalju po zahtjevu kupca. Isporuku obavlja kurirska služba ili sam proizvođač (ako želi), a cijena je uključena u cijenu usluge. Proizvođač je dužan obrađivati tlo na način da svaka parcela ima vlastite gredice povrća, što znači da na jednoj parceli mora biti više vrsta povrća jer ona pripada pojedinačnom kupcu. U Obiteljskom i Malom paketu, za kupca se sije povrće koje je proizvođač navedeno u opisu paketa te kupac nema pravo mijenjati ili birati neko drugo povrće. Kod Prilagođenog paketa, korisnik može birati do osam vrsta povrća, ali samo onih vrsta koje je proizvođač ponudio u svom paketu. Proizvođač može birati koje vrste paketa će ponuditi kupcima, koje će povrće biti u paketu, kolika će biti cijena paketa i mogući načini dostave. Proizvođač nije dužan ponuditi sve vrste paketa, nego samo one vrste koje mu odgovaraju. Parcele je poželjno organizirati u linijski oblik tako da se gredice s jedne parcele nadovezuju na gredicu druge parcele kako bi se smanjio opseg posla. Nije dozvoljeno posaditi samo jednu kulturu na jednoj površini, drugu kulturu na drugoj površini pa onda slati kupcima proizvode s dvije različite parcele. Iznimka je u slučaju da kupac rezervira nekoliko parcela ili u slučaju da se uzgoj odvija u potpunosti ili djelomično u plastenicima, ali to mora biti navedeno u opisu paketa kao uzgoj u zajedničkom vrtu. U tom slučaju, proizvođač može spojiti sve parcele tog kupca i organizirati proizvodnju na njima prema željama kupca.

Proizvođač je dužan koristiti PlantOn-ovu aplikaciju za komunikaciju s kupcima kako bi fotografijama zabilježio svaku aktivnost kupcu kao dokaz. Npr. nakon okopavanja vrta, potrebno je odabrati vrt iz izbornika i izabrati opciju okopavanja koja će zabilježiti datum i omogućiti fotografiranje parcele i zapis bilješke. Sličnu radnju, proizvođač će morati obavljati i za ostale aktivnosti poput branja i pakiranja kako bi zaštitio sebe od prigovora potrošača. U slučaju da je na vrtu postavljena naša kamera, proizvođač je dužan voditi brigu o njoj i ostaloj opremi koju PlantOn postavi na način da opremu koristi na odgovarajući način prema danim uputama.

Kao i kod klasičnog uzgoja povrća, postoje određeni rizici s kojima se proizvođači susreću. To uključuje vremenske nepogode poput tuče, vjetra ili obilnih kiša, nametnike, bolesti, glodavce, štetu od divljači i slično. PlantOn sustav za proizvođače pruža mogućnost da se slože s time da ne nadoknađuju štetu kupcu, ako to ne žele, ali kupac u slučaju veće štete ima pravo raskinuti ugovor i preostali iznos se vraća kupcu, a PlantOn prestaje s isplatom sredstava za one vrtove na kojima je šteta nastala. Primjerice, ako se u 8. mjesecu led potuče usjevi, Planton će kupcu ponuditi povrat sredstava za rujan, listopad, studeni i prosinac, odnosno za 4 mjeseca, a proizvođaču za to razdoblje neće biti isplaćeni mjesečni fiksni iznosi. Naravno, proizvođač može kupcu ponuditi ponovnu sadnju istog ili nekog drugog povrća ako je to moguće, a kupac ima pravo prihvatiti ili odbaciti tu ponudu. Ako kupac raskine ugovor, proizvođač može raditi što želi s tom parcelom. Preporučujemo da se u sklopu paketa ponudi neki oblik nadoknade štete kako bi kupac imao barem neku sigurnost, što bi također moglo biti motivacija za zakup određenog paketa, a ne paketa od drugog proizvođača unutar PlantOn platforme. Nadoknada štete može biti u vidu dostave drugih proizvoda iz vlastitog uzgoja, kao što su voće ili povrće, ali ne može biti novčana.

Članstvo u PlantOn sustavu je besplatno, a troškovi uzgoja su isti kao kod klasičnog načina uzgoja povrća. Proizvođači moraju ulagati u sjeme ili sadnice, sredstva za zaštitu, radnu snagu ako je potrebna, gnojivo, ambalažu i slično. Planton ne snosi te troškove, nego su oni na teret proizvođača. Međutim, treba imati na umu da su troškovi u PlantOn sustavu ipak nešto veći, jer se površina dijeli na male parcele što povećava složenost, pa je potrebno više radne snage i dominira ručna obrada umjesto strojne.

Svi proizvođači s registriranim OPG-om, SOPG-om ili poslovnim subjektom registriranim za proizvodnju povrća i s višegodišnjim iskustvom u uzgoju povrća mogu se pridružiti PlantOn platformi. Nakon što se upoznaju s načinom rada platforme, potrebno je definirati pakete, potpisati ugovor i dostaviti bjanko zadužnicu i potvrdu o ekološkom certifikatu, ako ga imaju. Nakon toga će njihovi paketi biti prikazani u našoj trgovini i biti dostupni za zakup