Često postavljena pitanja

Ovdje možete pogledati odgovore na često postavljana pitanja. a ukoliko niste pronašli sve informacije koje Vas zanimaju, slobodno nam se javite i naši agenti odgovoriti će Vam u najkraćem mogućem roku.

PlantOn je platforma koja povezuje kupce sa proizvođačima na način da kupcima omogućava “zakup” zemlje od proizvođača koji za kupca na svojoj zemlji uzgaja povrće. Kupac ne plaća proizvode, nego plaća samo uslugu cjelokupne obrade, a svi plodovi su za njega u potpunosti besplatni. Kupac kroz našu uslugu može pratiti stanje “svog” vrta putem mobilne aplikacije koja mu omogućuje da vidi fotografije vrta, snimku vrta uživo i javljanje proizvođaču putem poruka (u razumnoj količini kako ne bi opterećivao proizvođača). Nužno je napomenuti da kupac ne uzima uistinu zemlju u zakup, nego samo kod proizvođača rezervira minimalno jednu parcelu njegove zemlje kako bi proizvođač za njega na toj površini uzgojio povrće i slao mu plodove na njegovu kućnu adresu. U slučaju plasteničkog uzgoja kupac dobije određenu količinu povrća budući da je parceliranje teško izvedivo.

Zakupom jedne od Planton usluga dobivate vrt površine 20 ili 40 m2 u vlasništvu proizvođača koji će za Vas uzgajati povrće i sav urod slati kurirskom službom ili dostavljati na Vaš kućni prag. Uslugu plaćate jednokratno ili na rate, a u cijenu je uključeno sve potrebno za kvaliteni uzgoj povrća: zakup zemlje, sjeme, obrada, zaštita, navodnjavanje, branje, pakiranje i svi plodovi bez obzira na količinu uroda. Dostava je također uključena u cijenu usluge, a način dostave izravno utjeće na cijenu paketa. Dodatno, uz uslugu dobivate nutricionističke savjete i recepte kojima možete pristupiti putem naše mobilne aplikacije, a aplikacija također nudi i nadzor stanja vrta, komunikaciju sa Vašim OPG-ovcem putem poruka te pregled vrta u stvarnom vremenu putem kamere.

U Obiteljskom paketu i Malom paketu svaki proizvođač nudi uslugu sa unaprijed definiranim povrćem. U ovom paketu nije moguće birati koje ćete povrće uzgajati, nego je proizvođač dužan za Vas uzgajati sve što je u paketu navedeno. Za razliku od Obiteljskog i Malog paketa, u Prilagođenom paketu imate mogućnost odabira kultura koje želite.

Uzgoj povrća sa sobom uvijek nosi određene rizike. Suša, tuča, poplava, glodavci, kukci, vjetar i razne druge nepogode mogu uništiti Vaše usjeve. Ukoliko proizvođač u sklopu svoje usluge ne nudi neki od osiguravajućih mehanizama (osiguranje u osiguravateljskoj tvrtci, nadoknadu štete iz svojeg vlastitog uzgoja i slično), ulaskom u PlantOn sustav, Vi postajete odgovorni za svoj vrt. Stoga ste, baš kao i klasični proizvođači, prepušteni vremenskim prilikama i neprilikama, ali PlantOn tim intenzivno razvija strategiju kako bi Vas i proizvođače osigurao i zaštitio od rizika. PlantOn Vas trenutno štiti na način da će u slučaju proglašenja elementarne nepogode ponuditi raskidanje ugovora te Vam vratiti preostali iznos za razdoblje od idućeg mjeseca do kraja godine u slučaju sezonskog uzgoja ili do kraja ugovornog razdoblja u slučaju cjelogodišnjeg uzgoja, ali prethodno uloženi novac Vam ne možemo vratiti. Na primjer, ako led potuče usjeve u sedmom mjesecu, a Vi ste zakupili paketu u kojem se povrće uzgaja sezonski, mi ćemo Vam ponuditi povrat sredstava za osmi, deveti, deseti, jedanaesti i dvanaesti mjesec. Također, uvijek možete odličiti ponoviti sadnju ili posaditi neku drugu kulturu ako je to moguće - sve u dogovoru sa proizvođačem. PlantOn niti proizvođač ne može jamčiti uspješan i obilan urod niti je odgovoran ukoliko su prinosi slabi. Stoga imajte na umu sve rizike prije nego se odlučite za kupnju PlantOn usluge.

Ukoliko se odlučite za paket u kojem se povrće uzgaja sezonski, Planton usluga traje od dana uplate do 31.12. tekuće godine. U slučaju da ste se odlučili za paket u kojem uzgoj traje čitavu godinu, tada usluga traje godinu dana od dana zakupa .

Da. Odabir povrća je moguć u prilagođenom paketu. Također, ukoliko niste previše izbirljivi, moguće je da ćete naći točno ono povrće koje želite i u sklopu nekog od Obiteljskih paketa. Pregledajte ponudu i možda netko nudi točno ono što Vama treba.

Cijenu dostave uračunali smo u cijenu paketa tako da jednom kada platite uslugu, ne morate platiti više ništa. Ovisno o načiunu dostave, cijena paketa može varirati. Najskuplji način dostave je kurirskom službom, a neki proizvođači nude i mogućnost osobnog prikupa tako da Vas dostava s naše strane ne košta ništa. Također nudimo i mogućnost prikupa na određenim punktovima u gradu, što pojeftinjuje cijenu dostave, ali trenutno su punktovi dogovoreni samo na području Osijeka. S vremenom će njihov broj biti veći pa je moguće da će biti neki punkt u Vašoj blizini.

PlantOn ne jamči minimalan urod, već on ovisi o odabranom paketu i brojnim drugim čimbenicima, ali u Obiteljskom paketu biste trebali dobiti sasvim dovoljno povrća za prosječne potrebe tročlane obitelji. Do sada se pokazalo da je količina povrća u sezoni čak i nadmašila potrebe prosjećne tročlane obitelji.

Ukoliko se dokaže da proizvođač nije ispunjavao svoje obveze, PlantOn sustav će Vam vratiti preostali iznos od prvog dana slijedećeg mjeseca pa sve do poslijednjeg dana ugovora. Proizvođač dokazuje svoje aktivnosti fotografijama i zabilješkama te snimkama nadzorne kamere tako da je lako dokazati ukoliko nešto nije rađeno kako bi trebalo biti. Također, u PlantOn sustavu će biti moguće ocjeniti svojeg proizvođača kako biste pomogli drugima koji žele koristiti našu uslugu i nama kako bismo mogli zadržati samo najkvalitetnije proizvođače.

Trenutno je svaki vrt pokriven zajedničkom kamerom i nalazi se pod konstantnim nadzorom.

Ovisno o proizvođaču, povrće može biti iz konvencijonalnog ili ekološkog uzgoja. Prilikom odabira paketa, vodite računa da je u opisu usluge navedeno da je povrće iz ekološkog uzgoja. Svaki proizvođač koji nudi uslugu ekološkog uzgoja mora dostaviti ekološki certifikat prije nego što može ući u PlantOn sustav, tako da možete biti sigurni da je povrće koje ćete dobijati uistinu iz ekološkog uzgoja.

Da. Uz odabir kartičnog plaćanja, uslugu je moguće platiti obročno do 12 rata.

PlantOn uslugu možete platiti jednokaratno transakcijskim putem ili kartično do 12 rata. S obzirom na značajne naknade kartičnih kompanija i banaka, transkcijski način plaćanja je znatno jeftiniji od kartičnog, ali ne podržava plaćanje na rate.

Prednost PlantOn sustava a je što uistinu imate svoj vrt, odnosno znate porijeklo i cijeli razvojni proces vašeg povrća. U tradicionalnom uzgoju proizvođači pokušavaju postići što veći prinos i cijenu što dovodi do smanjenja kvalitete i branja nezrelih plodova. Dok u PlantOn sustavu Vi imate kontrolu nad Vašim vrtom i dobijate zdrave i zrele plodove.

Ne.

Ne. Svi plodovi su uračunati u cijenu, odnosno besplatni bez obzira na prinos.

U Poslovnom paketu omogućavamo Vam da ugovorite veće površine zemljišta što je idealno ukoliko imate restoran, hotel, privatni vrtić, školu ili jednostavno želite svojim zaposlenicima ponuditi kvalitetno i zdravo povrće. Sav posao za Vas na vlastitoj zemlji obrađuju proizvođači u našem sustavu, a jedino što Vi morate je biti strpljivi da Vaši proizvodi budu zreli i spremni za konzumaciju. Za ovaj paket je potrebno iskazati svoje potrebe i mi ćemo se potruditi pronaći odgovarajućeg proizvođača povrća.

S obzirom na trenutno velike fluktuacije u cijenama hrane i visokoj stopi inflacije, iznimno je teško procjeniti što je za Vas povoljnije. U PlantOn sustavu točno znate svoje troškove, a uz to jedete proizvode iz vlastitog vrta. Odluka je Vaša.

Da. Uzgoj zimi nije moguć na konvencionalan način, ali u ponudi imamo i pakete u kojima se uzgoj vrši tijekom cijele godine u grijanim plastenicima. U takvim paketima, povrće ćete dobijati jednom tjedno tijekom čitave godine.

Postoji više načina na koji možete doći do svog povrća. Ukoliko proizvođač odobraba, povrće možete pokupiti samostalno ukoliko ste smješteni u blizini Vašeg proizvođača. Drugi način je dostava kuriskom službom na području cijele države, što je ujedno i najskuplji način. Neki proizvođači nude i dostavu od strane njih samih, a postoji i mogućnost prikuša na punktovima za prikup. Trenutno punktove imamo samo na području grada Osijeka, ali u budućnosti ćemo proširiti prikupne punktove i na druge gradove.

PlantOn nudi fiksne mjesečne iznose tijekom cijele godine, a njihov iznos ovisi o cijeni pojedinačnog paketa koju odredi proizvođač i broju prodanih paketa. Na primjer, ako je cijena paketa od 500 kn mjesečno, a prodano je 10 paketa, proizvođaču će se isplaćivati 5000 kn mjesečno tijekom 12 mjeseci. Ne možemo garantirati da će svi paketi biti prodani, a moguće je da niti jedan paket ne bude prodan. Sve ovisi o tome koliko kupaca odluči za ponuđeni paket. U PlantOn sustavu, ne morate se brinuti o cijeni povrća niti o tome da urod bude uvijek velik, jer to nije prioritet. Prioritet je kvaliteta uzgoja i plodova te da se plodovi isporuče zreli i svježi. Ne morate brinuti niti o dostavi ukoliko ju ne želite sami obavljati, jer proizvođačima PlantOn pruža digitalizaciju i jednostavniji način dostave putem mobilne aplikacije. Dovoljno je odabrati kada je povrće spremno za dostavu i pripremiti pakete za dostavu onim kupcima koji žele da im se povrće dostavi. Prednost ulaska u PlantOn je i ta da mi ulažemo sredstva i vršimo promidžbu Vaših paketa kako bismo ih prodali što je moguće više. Brojne su prednosti ulaska u našu platformu, a najbolje od svega je da Vas to ne košta ništa.

Proizvođač je dužan obraditi i pripremiti tlo za uzgoj povrća. Uzgoj se obavlja na parcelam, odnosno poljima, veličine 20 m2 ili 40 m2 brutto, što znači da su u površinu uključeni i pristupni putovi. Iznimka su plastenici i staklenici gdje nije praktično raditi male parcele, nego se paket može definirati po ukupnoj količini povrća koja će biti dostavljena kupcu tijekom cijele sezone uzgoja. Proizvođač je dužan brinuti o usjevima, što podrazumijeva sjetvu, zalijevanje, obradu, kopanje, berbu, zaštitu od insekata, štetočina, korova, glodavaca i svega drugog što je potrebno za uzgoj kvalitetnih proizvoda te pakiranje i slanje samih proizvoda. Proizvodi se, ako su zreli, šalju po zahtjevu kupca. Isporuku obavlja kurirska služba ili sam proizvođač (ako želi), a cijena je uključena u cijenu usluge. Proizvođač je dužan obrađivati tlo na način da svaka parcela ima vlastite gredice povrća, što znači da na jednoj parceli mora biti više vrsta povrća jer ona pripada pojedinačnom kupcu. U Obiteljskom i Malom paketu, za kupca se sije povrće koje je proizvođač navedeno u opisu paketa te kupac nema pravo mijenjati ili birati neko drugo povrće. Kod Prilagođenog paketa, korisnik može birati do osam vrsta povrća, ali samo onih vrsta koje je proizvođač ponudio u svom paketu. Proizvođač može birati koje vrste paketa će ponuditi kupcima, koje će povrće biti u paketu, kolika će biti cijena paketa i mogući načini dostave. Proizvođač nije dužan ponuditi sve vrste paketa, nego samo one vrste koje mu odgovaraju. Parcele je poželjno organizirati u linijski oblik tako da se gredice s jedne parcele nadovezuju na gredicu druge parcele kako bi se smanjio opseg posla. Nije dozvoljeno posaditi samo jednu kulturu na jednoj površini, drugu kulturu na drugoj površini pa onda slati kupcima proizvode s dvije različite parcele. Iznimka je u slučaju da kupac rezervira nekoliko parcela ili u slučaju da se uzgoj odvija u potpunosti ili djelomično u plastenicima, ali to mora biti navedeno u opisu paketa kao uzgoj u zajedničkom vrtu. U tom slučaju, proizvođač može spojiti sve parcele tog kupca i organizirati proizvodnju na njima prema željama kupca.

Proizvođač je dužan koristiti PlantOn-ovu aplikaciju za komunikaciju s kupcima kako bi fotografijama zabilježio svaku aktivnost kupcu kao dokaz. Npr. nakon okopavanja vrta, potrebno je odabrati vrt iz izbornika i izabrati opciju okopavanja koja će zabilježiti datum i omogućiti fotografiranje parcele i zapis bilješke. Sličnu radnju, proizvođač će morati obavljati i za ostale aktivnosti poput branja i pakiranja kako bi zaštitio sebe od prigovora potrošača. U slučaju da je na vrtu postavljena naša kamera, proizvođač je dužan voditi brigu o njoj i ostaloj opremi koju PlantOn postavi na način da opremu koristi na odgovarajući način prema danim uputama.

Kao i kod klasičnog uzgoja povrća, postoje određeni rizici s kojima se proizvođači susreću. To uključuje vremenske nepogode poput tuče, vjetra ili obilnih kiša, nametnike, bolesti, glodavce, štetu od divljači i slično. PlantOn sustav za proizvođače pruža mogućnost da se slože s time da ne nadoknađuju štetu kupcu, ako to ne žele, ali kupac u slučaju veće štete ima pravo raskinuti ugovor i preostali iznos se vraća kupcu, a PlantOn prestaje s isplatom sredstava za one vrtove na kojima je šteta nastala. Primjerice, ako se u 8. mjesecu led potuče usjevi, Planton će kupcu ponuditi povrat sredstava za rujan, listopad, studeni i prosinac, odnosno za 4 mjeseca, a proizvođaču za to razdoblje neće biti isplaćeni mjesečni fiksni iznosi. Naravno, proizvođač može kupcu ponuditi ponovnu sadnju istog ili nekog drugog povrća ako je to moguće, a kupac ima pravo prihvatiti ili odbaciti tu ponudu. Ako kupac raskine ugovor, proizvođač može raditi što želi s tom parcelom. Preporučujemo da se u sklopu paketa ponudi neki oblik nadoknade štete kako bi kupac imao barem neku sigurnost, što bi također moglo biti motivacija za zakup određenog paketa, a ne paketa od drugog proizvođača unutar PlantOn platforme. Nadoknada štete može biti u vidu dostave drugih proizvoda iz vlastitog uzgoja, kao što su voće ili povrće, ali ne može biti novčana.

Članstvo u PlantOn sustavu je besplatno, a troškovi uzgoja su isti kao kod klasičnog načina uzgoja povrća. Proizvođači moraju ulagati u sjeme ili sadnice, sredstva za zaštitu, radnu snagu ako je potrebna, gnojivo, ambalažu i slično. Planton ne snosi te troškove, nego su oni na teret proizvođača. Međutim, treba imati na umu da su troškovi u PlantOn sustavu ipak nešto veći, jer se površina dijeli na male parcele što povećava složenost, pa je potrebno više radne snage i dominira ručna obrada umjesto strojne.

Svi proizvođači s registriranim OPG-om, SOPG-om ili poslovnim subjektom registriranim za proizvodnju povrća i s višegodišnjim iskustvom u uzgoju povrća mogu se pridružiti PlantOn platformi. Nakon što se upoznaju s načinom rada platforme, potrebno je definirati pakete, potpisati ugovor i dostaviti bjanko zadužnicu i potvrdu o ekološkom certifikatu, ako ga imaju. Nakon toga će njihovi paketi biti prikazani u našoj trgovini i biti dostupni za zakup

Ukoliko nitko ne zakupi pakete koji ste ponudili, nemate nikakvih obaveza prema PlantOn platformi. Ipak, nemojte se obeshrabriti. PlantOn je nov koncept i tržište se tek treba razviti. Stoga budite ustrajni. Također, u ponudi imamo i pakete za poslovne korisnike pa se može dogoditi da nekom restoranu ili hotelu treba uzgoj većih površina, stoga je dobro biti u PlantOn sustavu jer se može dogoditi da vaše znanje i iskustvo zatreba nekome od našin poslovnih korisnika.

Nema ograničenja na broj paketa koji mođete ponuditi. Možete ponuditi samo jedan ili koliko god želite. Naša preporuka je da ponudite manji broj paketa kako bi Vam bilo lakše.

Ne. Možete uzgajati na koji god način želite. Kupci biraju pakete po njihovim željama. Do sada se pokazalo da kupcima ne predstavlja problem ako proizvođač ne uzgaja na ekološki način, nego im je bitnije porijeklo.

Samo ukoliko to želite. U sustavu možete odrediti želite li dostavljati u ukoliko želite dostavljati, možete navesti mjesta u koja dostavljate te cijenu. Ukoliko ne želite dostavljati povrće, mi ćemo za Vas naručivti kurirsku službu tako da je Vaš jedini zadatak da povrće pažljivo zapakirate i predate kuriru.

Ukoliko to dozvolite, kupci mogu doći po svoje povrće na lokaciju na kojoj za njih uzgajate vrtove. S obzirom da neki proizvođači ne žive u blizini vrtova koje obrađuju, posjet je uvijek u dogovorenom terminu između proizvođača i kupca.

Povrće šaljete samo onda kada je zrelo.